Vyhledávání

Kontakt

Jak z kdejakého bastarda udělat princeznu

03.11.2013 03:00

Myslím, že již delší dobu je známa moje spolupráce s výrobcem leptaných modelů www.modely-masinek.cz, od kterého pochází i následujíci přestavbový lept, díky němuž uděláme z kdejakého bastarda krásnou princeznu. :-) Lept je k sehnání za 250 Kč, nachází se na něm střešní díly a další detaily, které dovedou princeznu k dokonalosti. Návod s popisem dílů je naleznete zde. Já uvedu jen nějaké postřehy z úpravy.

Základem je kuehnovic bastard.

Model odstrojíme, případně můžeme odstranit nátěr.

Lept vypadá takto.

Po vybalení, vše je vyleptáno čistě do nejmenších detailů o kvalitu se proto není třeba bát. Některé díly jsou vrstvené, doporučuji sletovat k sobě kvůli pevnosti.

Bastardy jsem opatřil lehkou vrstvou základovky a začal s vybroušením střešních partií. 

Použil jsem hrubý pilník (v podstatě lze použít cokoliv: frézku, pilník, šmirgl, nožík, ...), aby práce odsýpala a skalpel na vytvoření otvorů odporníku. Doporučuji jít ven, nebo využít doby, kdy Vaše drahá polovička není doma – vzniká hodně, ale opravdu hodně červeného bordelu, kdy při jeho vysávání byste mohli skončit vysáváním celého bytu pod usměvavým dozorem a slovy, že byste mohli vysávat častěji. :-)

Samotná kastle je z nějakého „savého“ plastu, proto nedoporučuji řídké lepidlo – díly poté snadno odpadnou, neb lepidlo se vpije dříve do plastu než tam přiložíte samotný díl. Je také vhodné mít zvolenou předlohu a období, ve kterém jej budeme provozovat. Třeba desku pod logo ČD bychom na nynější 263.002 hledali marně.

Vymaskujeme střechu a přestříkneme základovkou na kov. Vymaskování je důležité, abychom si nezalili jemné mřížky větraní na bocích.

Zbrousíme, sjednotíme Surfacerem, přetmelíme a párkrát zopakujeme. 

Máme poté připraveno pro lak dle vlastního uvážení. 

Leptík určitě stojí za to, zvláště pak na další nabízené verze Peršingu a Esa. Hlavní výhodou je, že využijeme tovární pojezd i kastli, odpadají proto problémy jaké jsou ve spojitosti s nekvalitními odlitky. Pokud si chcete (nechat) zhotovit vlastní Eso nebo jiný hojně rozšířený Škodovácký stroj kontaktujte kolegu na mailu: modely-masinek (at) seznam (tečka) cz. 

Autor: Zejmi