Vyhledávání

Kontakt

Twyggyho pojistky

05.04.2012 10:00

Již pár měsíců mám doma leptané plíšky od Twyggyho. Cena za jednu planžetku s deseti pojistkami se pohybuje kolem dvacky, která stačí na vyzbrojení pěti vozů. Jsou určena pro nová spřáhla Tillig 08840 a obdobných typů 08846 případně 08847.

Figuranty pro ukázku budou vozy Eas (bez plíšku) a vůz Res (s plíškem). Při spojení vozů jako na fotce můžeme očekávat rozpojování vozů na každé nerovnosti.

Při přejezdu nerovnosti vůz bez pojistky takto nadskočí a při cuknutí soupravy se rozpojí.

Vůz opatřený pojistkou, drží protilehlé spřáhlo ve stejné úrovni a je velmi nepravděpodobné, troufnu si říci téměř nemožné, rozpojení vozů.

Druhá strana vozu Eas je opatřena pojistkou. Pokuď-li oba vozy obsahují plíšek nebo jsou na nich instalovaná spřáhla Kuehn obsahující pojistku (nová verze vozů Bmto) je opět nemožné, aby se vozy za jízdy rozpojily.

Výhodou pojistek je, že se podpírají navzájem. Díky této vlastnosti je možné nemít spřáhla úplně ve stejné výšce.

Vůz bez plíšku a nestejné výšky spřáhel je opět náchylný k rozpojení. K lepení je dobré použít gelové vteřinové lepidlo. Doporučuji pojistky NElepit na fest přiražené k dolní hraně spřáhla, protože pak spráhla nejdou hladce do sebe. Při ponechání mezery cca 0,5 mm (všimněte si mezery pojistky na voze Res) je umožněné bezproblémové spřahování.

Vozy Bmto mají už z výroby opatřené spřáhla pojistkou. Tyto spřáhla se dají koupit za cenu kolem 436 Kč za 24 kusů spřáhel, jedno spřáhlo vychází na 18,1 Kč. Při použití 8 kusů spřáhel Tillig za 150 Kč vychází cena i s pojistkou na 20,75 Kč.

Instalace na spřáhla je určitě správným krokem. Vyplatí se jak pro profilové kolejivo tak i pro U profil. Při provozních zkouškách s vozy opatřenými těmito plíšky nedošlo ani jednou k nechtěnému rozpojení vozů! Rozpojování vozů probíhá u vozů s plíšky úplně stejné jako u vozů bez plíšků. Lze použít šroubováček k zvednutí háčků nebo magnet. Vliv plíšku nebrání pohybu háčků, ale brání pohybu celého spřáhla dolů/nahoru.

Autor: Zejmi