Vyhledávání

Kontakt

Miniseriál - Co je dobré mít po ruce pro stavbu modelů

16.02.2011 17:44

Články z mé hlavy jdou velice pomalu a obvykle více modelářím než sedím u Pc, tak jsem přišel z nápadem, že vytvořím miniseriál, který bude tento web průběžně aktualizovat. Každou středu se můžete těšit na jeden článek z různých (zatím) 6 článků ve kterých Vás seznámím z pomůckami, které je dobré mít po ruce při stavbě jakéhokoliv modelu.

Dnes to bude na téma: Lepidla

Každý model začíná lepením, na různých webech četl, jak se někdo ptal čím jsi lepil ten motorák a jiné, tak zkusím do této problematiky vnést světlo. Lepidla jsou různá: vteřinová, disperenzní, dvojsložková a další kdo ví jaká...

Asi nějčastěji se setkáme s lepidly vteřinovými.

Tyto lepidla se vyznačuji rychlostí za kterou dokáží dané dva předměty slepit. Tyto lepidla rychle zaschnou a spoj je pevný, ale paradoxem je, že spoj je i velmi křehký. Proto se tyto lepidla nehodí na silové spoje. Vteřiňákem jsem zkoušel lepit například kastli motoráku 810. Výsledek byl takový, že jak to rychle zaschlo, tak to také rychle prasklo. Proto doporučuji lepit plasty lepidlem na plasty.

Plusy: Rychlost vytvrdnutí, cena, volba různé viskozity lepidla.

Mínusy: Křehkost spoje, rychle zalepíte i to co nechcete.

Velmi známé a oblíbené je lepidlo Herkules, které patří do skupiny disperenzních lepidel.

Herkules není jistě třeba nějak moc představovat. Jedná se o notoricky známé lepidlo, které lze využít na lepení papíru, dřeva prostě všechny savé materiály. Sám spíše než Herkules využím toto lepidlo.

Lepidlo se složením jistě nijak moc neliší od Herkulese. Ale vyjde o něco levněji při poměru cena/objem. Ale nedokážu si představit, že bych tímto lepidlem lepil například krajinu dioráma. Proto jsem si pořídil u nás v drogérii lepidlo na tapety tzv. Apeko. Cena je patrná z fotky, při objemu 1l. Títo lepidlo je takové rosolovité konzistence a proto se nehodí na lepení dílků modelů, ale spíše na tvorbu krajiny.

Disperenzní lepidla se využívají pro lepení savých předmětů. Jejich výhodou je, že po vytvrdnutí jsou z 80 % průhledná.

Plusy: Po vytvrdnutí se stávají s části průhlednými, ředitelnost vodou, cena při použití lepidel na tapety.

Mínusy: Cena (Herkules, Pritt), neúplná průhlednost.

Lepidla ostatních složení

Jak jsem již výše psal, tak vteřiňákem není vhodné lepit kastli Osmsetdesítky. Pro tyto případy existují lepidla přímo vytvořená na lepení těchto částí.

Lepidlo UHU na plasty je výborný pomocník. Sice nezaschne nejrychleji je třeba ho nechat uschnout přes noc, ale výsledný spoj je kvalitní a pevný. Dalo by se i říci, že po vytvrdnutí se stává transparentním, ale to neplatí vždy.

Plusy: Na povrchu pro který je určen lepý velmi dobře, pevnost spoje.

Mínusy: Dá se obvykle použít jen jeden druh povrchu, déle schne, nezanedbatelný zápach, cena, dělá tzv. vlásky.

Na lepení se dají použít i jiná lepidla. K lepení plastů se dá použít i velmi zředěný toluen. Zde ale hrozí nebezpečí rozleptání a také jsou nezanedbatelné náklady na pořízení.

Příště se můžete těšit na základové barvy, stříkací tmely a tmely.

Autor: Zejmi