Vyhledávání

Kontakt

Miniseriál - Co je dobré mít po ruce pro stavbu modelů - Díl 2. (Základové barvy)

26.02.2011 13:52

S třídenní sekerou, ale přece. Model již máte slepený a asi se ptáte, co je nejlepší jako první vrstva na základ modelu. Základem u plastikových, odlitkových i leptaných stavebnic, je mít model důkladně odmaštěn. Na tom jak jste model odmastily, závisí jak se bude základová barva chovat. U odlitkových stavebnic stačí model odmastit a stříknout například Surfacerem a dolaďovat detaily. Ale co s takovým leptem? Na plechu se barva z Surfaceru neudrží a musíme tedy najít jiný prostředek. Pro tyto účely se velmi hodí autospreje, které jsou určeny na kov, kameny a jiné nesavé materály. Například tento Motip - je to sice již pár let starý sprej, ale pořád se s ním dá model nastříkat celkem kvalitně, ale už tvoří jemné výstupky a povrch tedy není hladký.

Proto jsem si pořídil jiný sprej značky Max Color. Tento sprej je jak z obrázku patrno určen na železo, sklo a další. Myslel jsem si, že když tento sprej je akrylový tak zápach bude velmi slabý. Ale chyba lávky, tento sprej je jeden z nejvíce smradlavějších, který vlastním. Proto doporučuji bytovým modelářům tento sprej nebrat, ale za tu cenu kterou jsem ho sehnal – no, nekup to! :-)

Autospreje – Výhody: Snadná dostupnost, rychleschnoucí, ihned k použití, kvalitní vrstva.

                    Nevýhody: Silný zápach, cena, potřebné zkušenosti ke kvalitnímu nástřiku.

Pro aplikaci doporučuji být v dobře větrané místnosti (nejlépe venku/na balkóně), model stříknout o něco víc než je zdrávo; tyto spreje se obvyklesrazí a vytvoří hladkou vrstvu (Vyzkoušet předem na jiném tělese, zda-li se tak chová i Váš sprej), nechat zaschnout aspoň 2 × déle než je uvedeno na spreji (nejlépe přes noc).

Další mezi spreji na modely je Surfacer. Jedná se o výrobek z Japonska. Můžete si vybrat mezi různými druhy od Surfaceru na kovy, až po tmely. Nejčastěji se asi setkáte se stříkacími tmely jako je napříkad tento. Na trhu je uvedeno několik řad Sur. 500, Sur. 1000, Sur. 1200 atd. kdy číslo udavá hrubost čím větší číslo tím je jemnější. Dají se koupit jak stříkací sprej, který je výborně naředěn. To umožňuje snadnou a rychlou aplikaci.

Výhody: Rychlost aplikace, rychleschnoucí, vysoce kvalitní vrstva, výběr z mnoha provedení.

Nevýhody: Vyšší cena, velký rozprašovací úhel.

Poslední dnešní figurant je také z rodiny Surfacerů, ale v provedení na štětec. S touto flaštičkou jsem velice spokojený. Do stříkací pistole naberu potřebné množství Surfaceru a přidám pár kapek nitroředidla. S tímto vybavením jsem již vytvořil pár modelů mezi nimiž je například Kocour 742 a Btax v nátěru ODS, které vděčí svému hladkému povrchu právě tomuto typu Surfacera. Cena tohoto produktu se pohybuje okolo 135 Kč. U sprejového Surfacera se cena pohybuje okolo 240 Kč.

Výhody: Cena, možnost ředění různým poměrem, tmelení lokálních partií modelu.

Nevýhody: K ředění je potřeba ředidla (Nitroředidlo, originální – Gunze Sangio)

Tak to by bylo dnes vše a příště si něco povíme o barvách.

Autor: Zejmi